A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Mexiko - Průvodce

Sehnat v Mexiku něco dobrého na zub není problém. Vydatná bývají zpravidla dvě jídla, a to snídaně a pak něco mezi pozdním obědem a brzkou večeří. Oběd se většinou odbude jen tak zběžně, je na něj zpravidla příliš horko. Snídaně se dají dostat ve spoustě restaurací a jídelen, stejně jako hlavní jídlo.

Jako první jídlo dne se zpravidla konzumuje pečivo. Nejčastěji jsou to bochánky nasládlé chuti s nějakou malou přílohou. Možná vás teď zaráží, kde jsem nechala tu vydatnou snídani. Ta se konzumuje po „první snídani - desayuno,“ tedy kolem poledne. Na jídelních lístcích se jako almuerzo, čili vydatnější snídaně, často objevují huevos na miliardu způsobů. Protože neumím španělsky, trvalo mi zjistit, co ony huevos jsou. Po chvíle hledání v česko-španělské konverzaci jsem zjistila, že jde o vajíčka. Tím ovšem vysvětlení skončilo. Co který způsob zpracování znamená jsem dodnes povětšinou nezjistila.

Jistotou jsou huevos rancheros, taková obdoba našich volských ok, nebo huevos mexicanos, docela pikantní obdoba leča. Samozřejmě v nabídce nejsou jenom vejce, ale také různé plněné torty, čili housky plněné vším možným, tortilly a podobné. Tato jídla jsou v jídelnách a menších pouličních stravovacích zařízeních zpravidla k mání celý den. Moc za ně neutratíte, a k tomu se skvěle najíte.
Hlavním jídlem dne je pak tak zvaná comida. Má klidně několik chodů a trvá docela dlouho. V nabídce často bývají polévky dvou druhů, sopa nebo cremas. První polévky jsou vývary, druhé jsou hutné krémové. Pokud neumíte španělsky, neprohloupíte, když si sebou na jídlo vezmete slovníček. Experimentování je sice úžasná věc, ale nic se nemá přehánět a překvapení v podobě něčeho, co vám stoprocentně nechutná není příjemné.

A co hlavní jídlo?

Věřím, že většina lidí, jež navštíví Mexiko si zamilují tacos. Jsou to různě zkroucené kukuřičné placky plněné vším, na co si jen vzpomenete. Častou náplní jsou třeba dary moře, čili chobotničky, krevety a podobné potvůrky, kuřecí maso nebo jen zelenina. Krom tacos jsou všude k dostání pravé mexické tortilly plněné vším možným. Pokaždé se sice jmenují jinak, ale dotážete-li se v restauraci na tortillu, nějaký z oněch „placičkoidních“ pokrmů se k vám dostane, nezávisle na jméně v jídelníčku.

Nicméně mexická kuchyně nejsou jen tortilly, jsou to také různé bifteky a omáčky s masem a rýží. Docela zajímavé je maso s omáčkou mole, což je omáčka z čokolády s charakteristicky temně hnědou barvou a zvláštní chutí. Koneckonců čokoláda pochází z Ameriky, ve zdejší kuchyni má tedy docela hojné využití. Celkové zastoupení omáček a salsy v mexické kuchyni je bohaté, jenom pozor na to, co je pálivé a co ne. Protože pálivé v Mexiku skutečně znamená hodně pálivé.

Hříchem by bylo zapomenout na fazole. Fazole ve všech podobách, v salátech, tortillách, zkrátka všude. Ať už fazole zbožňujete nebo ne, odjet z Mexika bez ochutnávky nějaké fazolové speciality je skoro zločin.

Po hlavním jídle má člověk žaludek povětšinou plný na pěkných pár hodin, což ovšem většině mexického obyvatelstva nebrání v konzumaci lehké večeře, meriendy. Skutečně se jedná jen o lehký chleba s něčím, zkrátka jen na zaplácnutí žaludku na konci dne.
A abych nezapomněla, určitě ochutnejte čerstvé ovoce. Stojí za to už kvůli tomu, že taková, manga nebo kokosy, jaké jsou v Mexiku u nás neseženete.

Kokosů co hrdlo ráčí… (nahrál: admin2)
Kokosů co hrdlo ráčí…
aztécký kalendář (nahrál: kukin)
aztécký kalendář
pyramida slunce (nahrál: kukin)
pyramida slunce
na trhu (nahrál: kukin)
na trhu
suvenir (nahrál: kukin)
suvenir
maso (nahrál: kukin)
maso

Poslední editace textu: 9.6.2011 12:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA