A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Mexiko - Průvodce

Čím v Mexiku hasit žízeň? Vším možným od vody přes pivo, až po tequillu.

Pití

Co se nealkoholických nápojů týče, moc tradičního nenajdete. Tedy já jsem nenašla. Káva či čaj jsou věci dovezené, tudíž s nimi není spojena žádná zajímavá tradice nebo atypický způsob přípravy. Ikdyž co se kávy týče, se špetkou skořice je středoamerická káva skvělým zážitkem.

O něco zajímavější je horká čokoláda. Zkoušeli jste někdo čokoládu s chilli? Na první pohled trochu zvrácená kombinace, ale rozhodně nechutná zle. Snad jen trochu netradičně. Můžete se setkat i s čokoládou ochucenou směskou koření, jako je vanilka a třeba nové koření. Zkrátka musíte upustit od představy slaďounkého nápoje, které se hodí na dlouhé zimní večery. Kdepak, čekejte spíš kořeněný nápoj s čokoládovou chutí.

Dalším nápojem z kolonky tradiční je sangrita, rajčatová šťáva s pomerančem, chilli, citronem, cibulí a solí. Osobně jsem neměla na tento nápoj odvahu, ale věřím, že chuť může být víc než zajímavá.
Co se klasických nealko nápojů týče, seženete skoro všechno od Coca-Coly po neperlivou vodu.

A když už se mluví o vodě… V letoviscích by se nemělo sázet na pitnost vody z vodovodu. Pokud není značeno jinak, nebo pokud vám personál hotelu neřekne jinak, pitná by být měla, ale v takových tropech se jakákoliv breberka rychle množí. Řešením je přípravek na úpravu vody, který se do vody nakape, nechá se den ustát a voda je bez problémů pitná. Osobně jsem preferovala řešení zahrnující nákup pet lahví s vodou.

Docela se mi vyplatilo pořídit si pětilitrovou nádobu s vodou a pak odlévat do menších lahví. Docela mně zaujalo, že za oceánem mají jiné objemy lahví. Kde že 0,3 litru… 0,6 litru, 0,4 litru… docela mě to zaráželo. Samozřejmě se dají sehnat i klasické litrové a dvoulitrové lahve.

Nu a u nákupu vody platí zlaté pravidlo, zkontrolujte, zda je dobře uzavřený uzávěr.

Docela zajímavým nápojem je také kokosové mléko, tady ovšem pozor na žaludek. V Mexiku se kokosové palmy vyskytují docela hojně, stačí se projít po nějakém bulváru a uvidíte spoustu palem a kokosů válejících se po zemi. Něco jako třešně kolem cest u nás.
Na pláži se často vyskytuje nějaký prodejce, jež vám poskytne zelený kokos s useknutou špicí a brčkem. Zkrátka pravé tropické kokosové mléko přímo od zdroje. Jen pozor na ten žaludek.

Tequila

Co se alkoholických nápojů týče, bylo by hříchem nezmínit Tequillu. Jistě mi prominete, když se tomuhle nápoji budu věnovat trochu déle, protože to co je pro Rusy vodka, je pro Mexičany Tequilla. A jet do Mexika a nevyzkoušet Tequillu ani jednou… to je hřích.

Tequilla se vyrábí z agáve, to je věc mnohým docela známá. Méně známý je fakt, že nápoj se nevyrábí z celé rostliny, pouze z jejího „srdce,“ které je tvarově podobné ananasu, proto se mu říká piňas. Srdce se rozetne mačetou a následuje destilování a fermentace. Výsledkem je nápoj obsahující alespoň 51% agáve, zbytek je kukuřice a cukrová třtina. Ty nejlepší a samozřejmě nejdražší Tequilly jsou ze 100% agáve, další mají přívlastek mixto.

Na Mexickém trhu se objevuje několik sort tohoto nápoje. Tequilla blanca je nejběžnější čirá Tequilla, u nás ji pijeme často pod označením silver. Neměla čas uzrát v sudech, takže má docela surovou chuť. Jí příbuzná je Tequilla oro, tedy zlatá. Ta se od blancy liší jenom přidáním karamelu pro zlatavou barvu. Zajímavější jsou nápoje s označením reposado, to je Tequilla, která už nějaký ten čas, konkrétně asi rok, zrála v sudech. Má krásně nazlátlou barvu a jemnější chuť. A nakonec poklad pro znalce, Tequilla añejo, zrající v sudech až tři roku. Je to „vintage“ nápoj tmavé barvy a skvělé chuti. Jen cena by někoho mohla odradit.

Přijdete-li do nějakého baru a poručíte si Tequillu, rozlišujte, jaký druh budete pít, způsob pití se liší. Pokud si necháte naservírovat výběrovou Tequillu añejo nebo reposado, nečekejte, že k ní dostanete sůl a citron. K těmto sortám se chovejte, jako k opravdu dobré a staré whisky. Nápoj se vychutnává.

Poručíte-li si Tequilu silver nebo oro, dostanete k ní sůl a limetku. Následuje malý rituál. Piják si olízne hřbet ruky, posype jej solí a tu slízne. Zapije ji Tequillou a následně zají citronem nebo limetkou. Traduje se, že tento rituál vznikl v dobách nedostatku, kdy Tequilla chutnala tak odporně, že se jinak ani nedala pít.

Možná vás napadlo, jak stará je tradice výroby Tequilly v Mexiku. Aztékové požívali fermentovaný nápoj z agáve zvaný pulque, a to dlouho před příjezdem španělských dobyvatelů v roce 1521. Nicméně dobyvatelé dosáhli Mexika, a po dlouhé cestě se jim povedlo vyčerpat zásoby brandy. Hledali tedy nějaký alternativní nápoj, až zjistili, co vyrábějí Aztékové. Nápad využít agáve se jim zamlouval, a tak byl v městečku Tequilla poprvé vyroben tento nový nápoj, pojmenovaný po místě vzniku. Ihned se stal velmi populárním.

Popularita Tequilly rostla především v období prohibice ve Spojených státech. Z Mexika bylo docela snadné nějakou tu lahvinku propašovat přes hranice. Velké oblibě se těšila zejména v komunitě hippies, protože v té době obsahovala docela velké množství omamné látky zvané mescalin.

Určitě už jste někdy slyšeli o červovi v Tequille. Jedná se o další evropskou mystifikaci. Pokud se v Tequille vyskytuje červík, je nápoj vadný. To ovšem neznamená, že takové nápoje neexistují. Jen to není Tequilla.

Červíka můžete najít v nápojích typu mezcal, což je další sorta tradičních mexických alkoholických nápojů. Mezcal je do jisté míry příbuzný Tequille, poněvadž se také vyrábí z agáve. Chuťová podobnost tu však není. Mezcal jednoduše chutná jinak, často může být i nasládlý a chutnat spíše jako likér. Na dně lahve mezcalu se nějaký ten červík, přesněji larva můry žijící v agáve, vyskytovat může. Dokonce je to žádané. Někde vám k mezcalu červíka dokonce naservírují jako pochoutku na talíř.

Pivo

Dalším alkoholickým nápojem, který je k dostání na každém rohu je pivo, čili cerveza. Čekáte-li něco jako starou dobrou Plzeň, budete asi lehce vyvedeni z míry. Jako pivo je servírován nápoj světle žlutavé barvy s limetkou, solí a brčkem. Musím uznat, že tato kombinace mi v první chvíli přišla docela otřesná. Brzy však zjistíte, že mexické pivo bez soli prostě nepění. Takže doporučuji zahodit předsudky a nasypat do piva sůl a přimíchat limetkovou šťávu. Po této úpravě se chuť mexického piva blíží alespoň trochu tomu, co známe z našich končin. Ale opravdu jen trochu.

v jedné z četných restaurací mně zaujal název „cerveza bohemium“ (lidé španělsky hovořící jistě prominou mému amatérskému přepisu…). Zvědavě jsem se obsluhujícího Mexičana zeptala, jestli ono bohemium znamená, že se jedná o pivo původu českého. Dokonale jsem toho chlapíka zmátla. Prý že bohemia je území v Mexiku, s Českou republikou to nemá nic společného. Škoda, dát si české pivo na pacifickém pobřeží by byl jistě docela netradiční zážitek.

aztékové (nahrál: ben)
aztékové
žebračka (nahrál: ben)
žebračka
rychlé občerstvení (nahrál: ben)
rychlé občerstvení
teqila (nahrál: ben)
teqila
ráno v pacifiku (nahrál: ben)
ráno v pacifiku

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA